Sena House
Bangkok Thailand
__________________________
2020
————— Project name : Sena House Location : Bangkok, Thailand Site Area : 428 sq.m. Built Area : 426 sq.m. Completion : 2020 Architect : Archimontage Design Fields Sophisticated Interior Designer : Archimontage Design Fields Sophisticated Principal Architect : Cherngchai Riawruangsangkul Design Team : Cherngchai Riawruangsangkul Thanakit Wiriyasathit, Tanakul Chookorn Structural Engineer : Chaianuchit Srihard Contractor : Decha Satapat 149 Photographer : Rungkit Charoenwat ————— Creating an environment and one’s own context is paramount to housing; bright whiteness, clay, stone flake and transparency form this three-personalities and four-atmospheres building. The 107 sq.w. rectangular plot is squeezed between two narrow roads. The north side is next to a two-story house. The east side next to a small street is deep enough to be an entrance of a parking space. The south side is a high road and the west side is next to the courtyard. These physical components surrounding the plot are crowded buildings and, as it faces to the high road, it also means confrontation between each other. From the conditions of the space, the house is placed paralleling to the length of the land, close to the north side, which is the deepest part of access and to be used as an entrance from the road, leaving the other side, the front of the house, as much space as possible, in a form of a house lawn, to reduce the impact from the opposite building. As a three-story house, the ground floor is planned to let the comers walk through a fish pond and a two-story high hall that connects to the stairs and a living room above before entering the main door. The ground floor consists of a living room, a dining space, a pantry and a kitchen, all of which are embraced by an L-shape staircase rising up to the second floor. A certain angle of this set of stairs provides an open view and an extra wide space to extend a journey, allowing the users to spend time to perceive the sense of space, a spacious atmosphere that covers two floors, spread over to other areas that they are about to arrive. The second floor, taken from the stairs, is a living room where time is most spent per day and in many time periods. At this area, the glass block wall projects natural light from outside, different shades of light according to each period of day, creating the glimmering, coloring atmosphere and stories for the interior. Through this glass block wall, the view seen from inside the house is made for perceiving time of day while, looking from outside, this element functions as a glass curtain. Apart from those is a laundry and washing area hidden behind at the back. The third floor is used for the three bedrooms. The walls facing outside of each bedroom are filtered with two-layer walls, that is, a glass block wall that continues from the second floor as an outer layer and a mirror wall that enhances the feeling of privacy as well as smoothing light from outside as an inner layer: a conversation to negotiate with the sun. The three layers of the building surface are laid out differently, even it may seem unnecessary, but, in this context, it is absolutely necessary, yet it is humble. The top layer is covered by fine black stone flakes and orange-brown clay that are smoothly blended in, gently handled, and woven together with the long strip clerestories that scatter throughout the large glass block wall. This, apart from functioning as an actual wall, is like a screen projecting life from outside to inside and from inside to outside, putting things together into one story, in the same context, a living together of different concepts. The three layers of the building surface are laid out differently .The top layer is covered by fine black stone flakes and orange-brown clay that are smoothly blended in, gently handled, and woven together with the long strip clerestories that scatter throughout the large glass block wall. The view seen from inside the house is made for perceiving time of day while. Apart from functioning as an actual wall, as a glass curtain, is like a screen projecting life from outside to inside and from inside to outside. Putting things together into one story, in the same context, of different concepts. ————— การสร้างสภาพแวดล้อมและการสร้างบริบทของตัวเองเป็นสาระสำคัญยิ่งของบ้านผ่านรูปอาคารที่ประกอบไปด้วย 3 บุคลิก 4 บรรยากาศ ความขาวกระจ่าง ดินโคลน เกล็ดหิน และความโปร่งทะลุ รวมบรรจุใว้ในนี้ บนที่ดินขนาด 107 ตร.ว. รูปสี่เหลี่ยมผืนผ้าที่ติดถนนขนาดเล็กสองด้าน ทิศเหนือติดกับบ้านสองชั้น ทิศตะวันออกติดกับถนนย่อยและเนื่องจากมีความลึกจึงใช้เป็นทางเข้าของที่จอดรถ ทิศใต้เป็นถนนสัญจรหลักและทิศตะวันตกชนกับลานกว้าง โดยสิ่งที่รายล้อมอยู่ทั้งหมดในทางวัตถุแล้วคือสิ่งปลูกสร้างที่เกือบจะแออัด มีลักษณะประจันหน้าเข้าหาทางสัญจรคือถนนซึ่งในอีกความหมายมันคือการปะทะกันโดยตรงระหว่างกันและกัน จากเงื่อนไขของที่ตั้งตัวบ้านเลือกที่จะวางขนานไปตามความยาวของรูปที่ดิน ให้ชิดด้านหลังฝั่งทิศเหนือซึ่งคือส่วนที่ลึกที่สุดต่อการเข้าถึงเพื่อใช้เป็นทางเข้าจากถนนแล้วปล่อยอีกด้านที่เป็นส่วนของหน้าบ้านให้มีที่ว่างให้มากที่สุดเพื่อลดแรงปะทะกับอาคารฝั่งตรงกันข้ามพร้อมกันกับสร้างพื้นที่สนามใว้ในตัว บ้านมี 3 ชั้น ชั้นล่างถูกวางแผนให้ก่อนจะเปิดประตูหลักต้องเดินผ่านบ่อปลาและโถงสูง 2 ชั้นที่ขึ้นไปเชื่อมกับบันไดและห้องนั่งเล่นด้านบน ภายในชั้นล่างมีพื้นที่รับแขก ทานอาหาร แพนทรี่และครัวเป็นพื้นที่ใช้สอยหลักโดยมีบันไดขึ้นชั้น 2 รูปตัวแอลโอบทั้งหมดใว้ บันไดชุดนี้วางให้ช่วงหนึ่งตรงมุมมองเปิดมีขนาดพื้นเดินที่กว้างพิเศษเพื่อกึ่งบังคับให้การเดินทางถูกยืดเวลาให้นานขึ้น ให้ผู้ใช้มีเวลารับรู้กับพื้นที่ตรงนี้ที่สูงถึง 2 ชั้น กับบรรยากาศภายในที่กระจายการมองเชื่อมไปยังส่วนอื่นๆที่กำลังจะเดินทางไปถึง ส่วนชั้น 2 รับช่วงจากบันไดคือห้องนั่งเล่นซึ่งเป็นห้องที่ใช้เวลาต่อวันนานและหลายช่วงเวลา บริเวณนี้บรรยากาศจะถูกฉายใว้บนผนังบล็อกแก้วที่คอยปรุงแสงธรรมชาติจากภายนอกของแต่ละช่วงวันให้ผ่านเข้ามาในบ้าน เปลี่ยนเป็นสีแสง เป็นประกาย เป็นเรื่องราว คือทิวทัศน์ของบ้านที่สร้างขึ้นมาเองให้รับรู้เวลาวันหนึ่งวันได้จากภายในผ่านองค์ประกอบนี้ ในขณะที่ภายนอกคือผนังที่ใช้ต่างว่าเป็นผ้าม่านแต่เป็นม่านแก้ว นอกจากนั้นคือพื้นที่ซีกรีดกับลานซักล้างที่ซ่อนใว้ด้านหลังสุด ส่วนชั้น 3 ถูกใช้เป็นห้องนอน 3 ห้อง ทุกห้องด้านที่ติดผนังภายนอกถูกกรองใว้ด้วยผนัง 2 ชั้น คือผนังบล็อกแก้วที่ต่อเนื่องเป็นผืนเดียวจากชั้น 2 และผนังกระจกที่อยู่ชั้นในเพื่อให้ความรู้สึกเพื่มความเป็นส่วนตัวตลอดจนการติดต่อกับแสงจากภายนอกนุ่มนวลขึ้น นี่คือการต่อรองและสนทนากับดวงอาทิตย์ ผิวสัมผัสทั้ง 3 ชั้นได้วางใว้แตกต่างกันทั้งที่ไม่มีความจำเป็นเลย แต่ในบริบทนี้นอกจากจะจำเป็นยิ่งยวดแล้วยังต้องประกอบด้วยความถ่อมตน ชั้นบนถูกฉาบทับใว้ด้วยเกล็ดหินสีดำละเอียดกับโคลนน้ำตาลส้มที่กลืนข้างในเป็นเนื้อเดียวกัน ประคองกันใว้ ร้อยผ่านด้วยช่องแสงทรงแถบยาวทางดิ่งหลายช่องกระจายไปทั่ว โดยใช้ระนาบของผนังบล็อกแก้วผืนใหญ่นอกเหนือจากหน้าที่เชิงกายภาพที่ทำการอยู่ยังเป็นเหมือนจอใว้ฉายชีวิตจากด้านนอกสู่ด้านในและจากด้านในสู่ด้านนอก ปะติดปะต่อกันเป็นเรื่องราวเดียวกัน ในบริบทเดียวกัน ที่มาจากต่างแนวคิดแต่ร่วมอยู่ด้วยกันได้. —————